KIRKERNE

Aastrup kirke

Åstrup Kirke er en stor hvidkalket romansk kirke med blytag. Den består af kor og skib, et tårn mod vest, våbenhus mod syd og et sakristi mod nord.

Kirkens indre er præget af et af de rigeste kirkelofter i Danmark – et kassetteloft fra 1675, som er istandsat i 1937.

Grøn kirke og kirkegård I snart et år har hvert menighedsrådsmøde haft punktet ’Grøn Kirkegård’ på dagsordenen, og i kirken har man arbejdet med Grøn Kirke-tjeklisten i et halvt år. Begge tjeklisterne – både den for kirkegården og for kirkerne – har nu 29 grønne krydser, og der arbejdes løbende med at vinge endnu flere punkter af på listen. Ole Toft Sørensen, som er graver på Aastrup Kirkegård, udtaler: “Vi er kun lige kommet i gang.” Både Ole og menighedsrådet har haft et ønske om inspiration til og retning på den fremtidige drift af kirkegården. Den grønne tjekliste og det grønne netværk, som kirkegården og kirkerne nu er en del af, kan netop dét.

Altertavlen

Altertavlen er et pompøst senrenæssancearbejde fra 1638. Hovedfeltet er et maleri af nadveren fra 1767. Resten af altertavlens felter bærer skriftsteder og minder derved om de såkaldte katekismusaltertavler, som nogle steder vandt frem efter reformationen. 

Over hovedfeltet ses en udskæring af den sejrende Kristus, som træder dragen under fode. Øverst ses en udskæring af Gud Fader. Alterbordet har nyere paneler med symbolerne

   IHS: Jesus Hominum Salvator / Jesus menneskets frelser,
   XP: Det græske KR for Kristus / Kristi monogram,
   a Ω: Begyndelsen og Enden / Alfa og Omega er det første og sidste bogstav i det græske alfabet.

 

På den vestlige del af sydmuren hænger et fint sengotisk korbuekrucifiks fra 1525 med samtidige sidefigurer: Maria og Johannes. Over for på nordmuren hænger en “Nådestol“, Gud Fader, der holder Kristus på korset. Det er fra 1475, men er indsat i en barokramme.

"Hvis nogen ville male et præcist billede af Gud, måtte det være et billede af lutter kærlighed, som var den guddommelige natur intet andet end en åben ild og lidenskabelig kærlighed, der opfyldte himmel og jord." (Prædiken, 1532)

Vonsbæk kirke

Vonsbæk Kirke er en hvidkalket kirke med romansk kærne bestående af et skib og kor bygget af en blanding af kampesten, munkesten iblandet flintesten. Kirken har tre sengotiske tilbygninger: Tårn, sakristi og et våbenhus, der er udstyret med en kamin fra renæssancetiden.

Kirken er præget af flere forandringer i tidens løb, senest en gennemgribende restaurering i 1941. Skibet har bjælkeloft, mens koret netop i 1941 fik indmuret hvælv. Alteret er munkestensmuret, men dækkes af et træpanel. Altertavlens kærne er en renæssancealtertavle fra ca. 1600, men med nyere vinger og topstykke. Hovedfeltet er et maleri af Jesus på korset uden for Jerusalem, hvor himlen formørkes med uvejrsskyer og lyn.

Kirken har bevaret et korbuekrucifiks fra ca. 1400, mens andre middelalderlige træskærerarbejder befinder sig på Nationalmuseet og Gottorp slot.

Døbefonten

Døbefonten er en usædvanlig romansk granitfont med arkader og fremspringende figurer på kummen og hjørnehoveder på foden. Ved restaureringen i 1941 fandt man fragmenter af kalkmalerier fra omkring 1650, og det ene blev aftrukket på lærred, og hænger nu på skibets sydvæg.

Prædikestolen er et renæssancearbejde fra begyndelsen af 1600-tallet.

Orgelet er fra Marcussen og Søn i Aabenraa.

 

Grøn kirke og kirkegård  Vonsbæk Kirke er også blevet både grøn kirke og kirkegård i 2023.